Vindkraften en ekonomisk härdsmälta!

På insändarsidorna kan vi ibland läsa debattinlägg om vindkraftens förträfflighet, gemensamt för dessa är att de i princip alltid är undertecknade av personer med kopplingar till vindkraftsindustrin.

Om man bortser från dessa personers egna vinningar av en utbyggd vindkraft så är det ju inte utan att man undrar vad det är som gör att andra mer ”opartiska” personer tar vindkraftvansinnet på allvar.

Varför accepterar man att kinesiska bolag är här och exploaterar svensk vildmark?

Varför finansierar BlackRock skövlingen av den nordiska naturen?

Och varför tillåter våra lokalpolitiker att deras invånare och djurliv ska komma att terroriseras av muller från vibrerande vindsnurror?

Alla insatta vet att vindkraften är ekonomiskt olönsam och ett energimässigt vansinne.

Sanningen är nämligen att elcertifikat har använts till att omfördela pengar från kärnkraft till vindkraft, detta har använts som ”bevis” för att kärnkraften är olönsam och därmed bidragit till att fullt fungerande reaktorer har stängts ner.

Nu måste dock vindkraften stå på egna ben, detta eftersom elcertifikatens och därmed den ekonomiska dopingens tid nu är över.

Låt oss därför se hur det nu går för dem rent ekonomiskt.

Som ett exempel väljer jag vindkraftsbolaget Arise AB med en viss Maud Olofsson i styrelsen, före detta partiledare för centern men även känd för att ha slösat bort åtskilliga miljarder kronor på vanvettiga energiaffärer.

Enligt tidigare årsredovisningar omsatte Arise 130 och 454 miljoner kronor under 2020 samt 2019, vilket resulterade i förluster på 108 och 235 miljoner under respektive år.

Arise äger tio vindkraftparker med totalt 65 vindsnurror i södra Sverige, bolaget ägnar sig även åt prospektering samt förvaltning av andras anläggningar.

Men om man skalar bort alla sidoverksamheter och i årsredovisningarna bara fokuserar på dom 65 vindsnurrorna och lönsamheten på denna energiproduktion så finner vi följande: -Sedan 2016 så har förlusten per vindkraftverk pendlat mellan 1,1 till 1,8 miljoner kronor per år, vid senaste bokslutet 2020 var förlusten 1,5 miljoner kronor per vindsnurra! Nästa årsredovisning kommer i Mars.

Arise meddelade även nyligen att, ”Beaktat koncernens skattemässiga underskottsavdrag och avskrivningsmöjligheter är bedömningen att ingen betald bolagsskatt kommer att redovisas under de närmaste åren.”

Oavsett hur man ser på våra energikällor så borde ju alla nu inse att vindkraften inte är framtiden utan bör fasas ut snarast möjligt!

Källa: Danmarks Tekniske Universitet ( DTU Wind Energy )